Het begon allemaal op 22 oktober 1982. Op die dag werd het eerste schip - de 'Energie' - aangeschaft door Ronald Meinema. De groep was toen nog niet opgericht, maar men was hard bezig om dat wel te doen. De groep is vernoemd naar de onderzeeër 'Nautilus' uit het boek van Jules Verne (20.000 mijlen onder zee). Tevens was dit de eerste atoomonderzeeë die onder de poolkap door gevaren is. Op 4 juni 1983 was het dan zo ver. De groep werd officieel opgericht. De groep is overigens een afsplitsing van de Willem de Zwijgergroep.

Het enige schip was dus toen de 'Energie' 895 B Leid 1930, gebouwd in Alphen aan de Rijn. Toen zat er nog een 4 cylinder Lister 89 pk (44 kW) motor in. De waterverplaatsing was 87 ton.
Voormalige namen van het schip waren 'Nieuwe Zorg' en 'Tijd zal 't Leren'. De naam 'Energie' is echter gebleven, omdat het een toepasselijke naam was. Er is namelijk door de toenmalige leden behoorlijk wat energie gestoken in het geschikt maken van het schip voor zijn nieuwe functie: wachtschip.

Het tweede wachtschip van de Nautilus, de 'Corbulo' werd in 1988 aangeschaft. Meer over dit schip leest u in 'de geschiedenis van de Corbulo'. In het najaar van 1983 werden de eerste vletten aangeschaft. Dit waren de 1128 en de 1129. Meer over deze vletten en de andere kleine schepen leest u hier.